Smaki województwa łódzkiego na mapie
"Mapa zaprowadzi nas do miejscowosci, w których można skosztować lokalnych produktów gastronomicznych, wyrabianych według dawnych receptur i przepisów, czesto przekazywanych z pokolenia na pokolenie i zazdrosnie strzeżonych" podkreśla marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień. Z mapy dowiedziemy się m.in., gdzie w Łódzkiem serwują kudłanki żelazne, palantową zupę, gdzie można skosztować kwasu burakowego lub nalewki na podbiale.
Mapa prezentuje też gospodarstwa agroturystyczne, m.in. te, które brały udział w wojewódzkim konkursie "Złotej Gruszy" w edycjach 2009 i 2010 r. Znajdziemy w niej również kalendarium kulinarnych świąt, a jest ich mnóstwo m.in. Święto Truskawki, Święto Ziemniaka, Święto Zalewajki, Święto Cebuli czy Konkurs Ubijania Masła w Lubochni.
Mapa dostępna jest w departamencie kultury fizycznej, sportu i turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi. Rozdawana ma być też m.in. na różnych imprezach turystycznych.