Mapa głodu i niedożywienia
Sytuacja związana z głodem i niedożywieniem jest jednym z największych wyzwań obecnego świata. Skala tego problemu ukazana została poprzez mapę głodu, przygotowaną przez agencję ONZ – Światowy Program Żywnościowy.
Mapa głodu opracowana przez przez agencję ONZ – Światowy Program Żywnościowy (fot. hungermap.wfp.org)
Pomimo nowych technologii w rolnictwie usprawniających i ułatwiających uprawę, zaawansowanych maszyn, rozwiniętych łańcuchów dostaw, czy stale powtarzanego hasła o zdecydowanej nadwyżce ilości produkowanej żywności w porównaniu do jej konsumpcji, to problem głodu nadal istnieje i w wielu miejscach wręcz pogłębia się.
Strona https://hungermap.wfp.org/ przygotowana w ramach działań Światowego Programu Żywnościowego (WFP) pozwala na analizę skali i stopnia rozpowszechnienia zjawiska głodu. Pomimo, że głód kojarzymy głównie z krajami biednymi lub w stanie klęski spowodowanej np. wojną, to w krajach wysokorozwiniętych przypadki związane z głodem i niedożywieniem również występują, często w dużo większej skali niż nam się wydaje.
Wizualizacja podzielona została na 5 głównych kategorii tematycznych, których dotyczą wyświetlane dane. Informacje mogą być prezentowane na mapie świata lub w widoku dla konkretnego państwa. Każda z kategorii okraszona została wykresami oraz grafikami, pozwalającymi lepiej zrozumieć specyfikę problemu.
Według udostępnionych na stronie danych, obecnie 20 państw na świecie walczy z bardzo wysokim poziomie głodu. Są to głównie kraje afrykańskie, będące w stanie wojny lub znajdujące się na obszarach o bardzo niekorzystnych warunkach dla rolnictwa. Kontynent ten ma również najwięcej przypadków śmierci z powodu niedożywienia oraz największy odsetek ludności żyjącej na obszarach deficytowych pod względem opadów. Niewiele lepsza sytuacja występuje na Bliskim Wschodzie.
A jak sytuacja wygląda w Polsce? W kraju brakuje danych odnośnie liczby osób dotkniętych problemem głodu. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ) z 2023 r. prawie 78 % osób ubogich, które prowadząc gospodarstwa domowe, korzystają z bezpłatnej żywności otrzymywanej od organizacji charytatywnych w całej Polsce, zadeklarowało, że „w ciągu ostatniego roku ich sytuacja ekonomiczna się pogorszyła”.